top of page
Persoonlijk verhaal (winnaar verhalenwedstrijd uitgeverij Altamira) in december 2017 editie van tijdschrift Paravisie
Koptekst 6

Winnaar verhalenwedstrijd

Uitgeverij Altamira is altijd op zoek naar nieuw schrijftalent. Ik behoor tot de twee winnaars! Een verhaal herkenbaar voor iedereen over het overwinnen van angsten. 
juni 2017

KrantArtikel 

                                     

                                       Alkmaarse Ingrid Struikenkamp publiceert tweede boek

 

REGIO Ingrid Struikenkamp heeft onlangs haar tweede boek gepubliceerd: Geef licht door, door licht te zijn! “Vanuit mijn passie om kinderen te helpen om beter om te gaan met emoties en stress, heb ik deze praktische gids geschreven voor professionals die kinderen van 8—12 jaar therapeutisch begeleiden”, vertelt de auteur en illustrator.

Ingrid Struikenkamp (1962) heeft in Anna Paulowna gewoond en woont nu in Alkmaar. Werken met kinderen loopt al een rode draad door haar leven. “Eerst ben ik zes jaar leerkracht geweest in het basisonderwijs en daarna heb ik vijftien jaar in de Jeugdzorg in Amsterdam gewerkt. Daarnaast had ik
een eigen praktijk als hypnotherapeut, waarin ik ook kinderen behandelde”. Tijdens haar werk als hypnotherapeut groeide haar wens om oefeningen
voor kinderen te maken, waarvan zij in hun dagelijkse leven kunnen profiteren, zodat ze lichter door het leven gaan.
In 2012 verscheen haar debuut: “Hoe je lichter wordt”. Met ontspannings– en visualisatieoefeningen voor kinderen en een praktische gids voor ouders
en professionals die kinderen begeleiden. Ingrid: “In mijn tweede boek zijn visualisatieoefeningen en metaforen opgenomen, die kinderen kunnen helpen om letterlijk lichter door het leven te gaan. Lichter, door minder ballast met zich mee te dragen. En lichter met een positieve levenshouding ten aanzien van zichzelf en de wereld. Bij elke oefening heb ik een kleurrijke aquarelillustratie gemaakt".

 

Methodes
Ingrid baseerde de oefeningen op verschillende methodes: RET, NLP, Voce Dialogue en Energiewerk. “Voor hooggevoelige kinderen heb ik oefeningen opgenomen die hen kunnen helpen dichtbij zichzelf te blijven en meer in hun eigen kracht te staan. Zoals de oefening de Energiedouche, Stevig als een Berg en Ik geef terug wat van jou is. De oefening Karim de Kameleon kan het kind ondersteunen om een prettige balans te vinden tussen “jezelf zijn”en “je aanpassen”. Bij de oefening Maak kennis met jouw angsthaast staat het thema omgaan met angst centraal en bij Driftkikker omgaan met boosheid.

Tenslotte heb ik nog ego versterkende oefeningen beschreven om het kind te ondersteunen in het vergroten van het zelfvertrouwen en de eigenwaarde, zoals De Eigen-wijsheidlamp, en Waar ben jij een ster ik?
Ik voel het als mijn missie: kinderen te helpen om zichzelf sterker te maken. Want kinderen kunnen flink wat ballast bij zich dragen".
“Geef licht door, door licht te zijn “ is te bestellen via: verbeeldingskunst@ziggo.nl of via www.shaker-media.eu/nl (zoek op struikenkamp).

 

september 2015

 

 

Ingrid aan het werk met haar nichtje Luana Bakker

SAVO TV Amsterdam

Samen met Rohit Vyas (owner TriDiversity).
Thema:  Vaderschap en opvoeding, vanuit onze persoonlijke ervaring en onze professionele werkervaring in de hulpverlening met verschillende migrantengroepen.
januari 2015

SAVO TV is een lokale migranten TV zender van Amsterdam,die als doel heeft bewustwording te brengen onder de migrantengroepen en taboes bespreekbaar wilt maken.

Deelnemers: Lucia Martis (directeur St. Profor), Ingemar Francisa (mediator-pedagoog-verzoener bij Equilibri Mediation Poli BV) en Simeon Gerot als  ervarings-deskundige.

Thema: Vaderschap en opvoeding belicht vanuit de Afro-Caribische cultuur en het belang om kinderen centraal te stellen.

 

 

Maart 2015

Samen met Sally Deekman (tekentherapeut) informeren we de kijker over de kracht van het onderbewuste en de kracht van verbeelding met als doel om kinderen weerbaarder te maken.

 

 

Mei 2015

Interview

De debuterende schrijfster woonachtig in Alkmaar, legt uit: "De titel wijst op meerdere betekenissen van 'lichter'. Minder zwaar, maar ook: je eigen licht uitstralen. Daarvoor heb ik een reeks van oefeningen en visualisaties met heldere uitleg verzameld. Alles op kindniveau natuurlijk.
De opruimoefening 'Kast van je leven' en 'Geluks- koekjes bakken' zijn aansprekende voorbeelden."
Ingrid: "Werken met kinderen loopt als een rode draad door mijn leven. Eerst ben ik 7 jaar leerkracht geweest en daarna heb ik 15 jaar in de jeugdzorg in Amsterdam gewerkt.

Daarnaast had ik een eigen praktijk als hypnotherapeut waarin ik ook kinderen behandelde." Ingrid is van mening dat je door diepe ontspanning tot creatieve oplossingen kan komen.

Misschien is ze ook in zo'n moment van rust gekomen tot de switch van zorgverlener tot kinderboekenschrijfster en illustrator. Een aantal jaar geleden nam Ingrid namelijk afscheid van het werken in de zorg. Ze legde zich toe op haar creatieve ontwikkeling. "Schilderen met acryl deed ik al langer. Maar toen ik begon met mijn boek, wilde ik graag met aquarel illustraties maken. Met die techniek maak je lagen van kleuren en daardoor geeft aquarel een zachtere uitstraling."

Van de anderhalf jaar tijd die Ingrid over haar boek deed, investeerde ze een half jaar aan aquarellessen in het buurthuis vlakbij huis. "Zeventien prenten maakte ik en dan de kaft natuurlijk nog." Het resultaat is een prachtig kleurrijk boek.

Ingrid, die zelf geen kinderen heeft, verwoordt haar drijfveer als volgt: "Ik voel het als mijn missie: kinderen helpen om zich- zelf sterker te maken. Kinderen kunnen ballast bij zich dragen. Daar besteed ik aandacht aan. Bijvoorbeeld door middel van een opruimoefening. Hooggevoelige kinderen leren omgaan met prikkels is een ander doel."


 

Ze sprak laatst een moeder: "Haar negenjarige zoon had zijn hele leven al moeite met slapen. Met hem deed ik de oefening 'Mijn favoriete plek'. Het werd in zijn beleving een gezellig huisje. Het mooie was dat hij die 'plek' in zichzelf vond, zodat hij ontspannen kon leren inslapen. Zijn moeder was ontzettend blij met die grote verbetering."  
Ingrid heeft bewust een opbouw in haar boek toegepast. "Allereerst het kind sterker maken, dan werken aan een probleem of klacht en naar keuze vervolgoefeningen doen en dan de afronding. Met de slotboodschap: 'Wees lief en mild voor jezelf wanneer je iets nieuws leert.' Dit geldt zeker voor faalangstige kinderen. Bovendien zeg ik het ook vaak tegen mezelf ", lacht de gedreven schrijfster.
'Hoe je lichter wordt' is een praktische gids voor ouders, leer- krachten en hulpverleners, trainers van weerbaarheidstrainingen en docenten kinderyoga. Te bestellen bij Shaker Media uitgeverij: www.shaker-media.nl of bij Ingrid: verbeeldingskunst@ziggo.nl

Bron:  Zondagochtendblad Amstelmeer / Wendy Wagemaker d.d. 11-11-2012

Gelukkoekjes bakken, je favoriete plek, kast van je leven. Het zijn geen knutsel-suggesties, maar namen van oefeningen. Speciaal voor kinderen. "Er zit een gigantische kracht achter ontspanning en visualisatie. Daar hebben jij en ik geen weet van. "Aan het woord Ingrid Struikenkamp, die met trots haar eerste boek presenteert: "Hoe je lichter wordt!' Ontspanningsoefeningen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Boekrecensies in maandbladen

november 2015
november 2015

Internationale boekpromotie in 2012, 2013, 2015, 2016, 2017

Interview maandblad PVN 

Interview Zorgbijlage Holland Media Combinatie

VerbeeldingsKUNST

Gratis visualisatieoefeningen uit mijn boek voor kinderen: pagina Oefeningen
 
bottom of page